Baltalimanı Grubu Toplantısında Türkiye’de Bilim Yapmak Konuşuldu

338 1Gaziantepli Öğretim Üyeleri Baltalimanı Grubu’nun 338. toplantısı 28 Nisan 2023 Cuma günü İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesislerinde yapıldı. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül’ün, “Türkiye’de Bilim Yapmak” başlıklı konuşmasıyla, konuşmacı olarak katıldığı 338. toplantıyı, Başkan Prof. Dr. Türkan Uğur Dâi “Gaziantep’in başarılı bilim insanlarından Prof. Dr. Önder Ergönül’ü ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” sözleriyle açtı.

 

Prof. Dr. Dai daha sonra, İstanbul Gaziantepliler Derneği’nin yeni başkanı İstinye Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Osman Gazi Kiraz’ı tebrik ederek sözü kendisine bıraktı. Dr. Kiraz, derneğin bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalara kısaca değinerek bu sene yapılacak etkinlikler üzerine çalıştıklarını belirtti. 25 Aralık balosunda Gaziantep’in parlayan yüzünü bir araya getirmeye çalıştıklarını söyleyerek “Bundan sonra da hepinizden destek bekliyoruz. Biz de her zaman Baltalimanı Grubu’nun yanında olmaktan çok mutluluk duyuyoruz. Şehir ismiyle birçok vakıf, dernek vardır; festivaller, farklı organizasyonlar yapılır fakat şehir ismiyle yapılan bir akademik toplantı Türkiye’de tek. Bu da aslında biz Antep insanının ne kadar vizyoner olduğunu, hayata ne kadar farklı baktığını gösteriyor. Bundan dolayı da bu gruba emeği geçen bütün hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

0smangazi 

Osman Gazi Kiraz’ın konuşmasının ardından Başkan Dai sözü Prof. Dr. Önder Ergönül’e bıraktı. “Öncelikle, böyle bir dost ortamında buluşmak benim için çok anlamlı” diyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Ergönül “Türkiye’de Bilim Yapmak” başlığını özellikle seçtiklerini çünkü ekibiyle birlikte buna yürekten inandıklarını ifade etti. Bilim yapılacaksa ABD’ye ya da yurtdışındaki başka yerlere gidilmesi gerektiği gibi bir anlayış olduğunu söyleyen Ergönül, “Biz tam tersine ekibimle birlikte Türkiye’de bilim yapılabileceğini kanıtlamak istiyoruz. Hayatımın geri kalan kısmında da bunun için çalışacağım. Ama tabii sağlam gitmek için tarihsel bağları sağlam kurmak gerekiyor. Tarihsel bağımızı ne kadar sağlam kurarsak hem ayaklarımız o kadar yere basar hem de geçmişle bağımız sayesinde geleceği adım adım, sağlam temellerle kurmuş oluyoruz.” diye konuştu.

338 2

Bilimde, üretilen eserlere yapılan atıfların önemine dikkat çeken Ergönül, Atatürk’ün çağının çok ötesinde bir lider olduğunu söyleyerek o dönemde Türkiye’de üretilen bilimsel eserlere yurt dışından ne kadar atıf yapıldığını sorarak Albert Malche’ye bir rapor hazırlattığını ifade etti. 1933 yılı yaklaşırken Almanya, Avusturya, İsviçre gibi ülkelerde yaşayan Musevi bilim insanlarının da yaşamak için başka ülkeler aradıklarını, Albert Einstein’ın zor yetişen bu değerli bilim insanlarına yer bulmaya çalıştığını ve Atatürk’e bir mektup yazdığını hatırlatan Ergönül, o dönemde bu bilim insanlarından bazıları için Türkiye’nin imkân olduğunu söyledi. Türkiye’ye gelenler olduğu gibi, Atatürk’ün Türkiye’den yurtdışına eğitim almak üzere gönderdiği, Türk Promethe’ler olarak tabir edilen, kişiler de olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ergönül, bunların arasında Cahit Arf gibi dünya çapında isimler olduğunu vurguladı.

Osman Barlas’ın da Türkiye’de bilim yapmanın nasıl mümkün olacağı konusuna, bu iklimin nasıl yaratılacağına odaklandığına dikkat çeken Ergönül, Barlas’ın yazılarından bu fikirlerinin net olarak anlaşıldığını ve yazılarında verdiği mesajların bugün de geçerli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ergönül, ülkelerin ürettikleri dokümanlar ve bunlara yapılan atıflarla karşılaştırıldığını söyleyerek Türkiye’nin çok doküman ürettiğine ancak 2015 yılından bu yana üretilen doküman sayısında bir düşüş olduğuna dikkat çekti.

338 3

Bilim insanı olmak için Prof. Dr. Osman Barlas’ın söylediği gibi öncelikle merakın çok önemli olduğuna vurgu yapan Ergönül, “Bu bizde çocukluktan itibaren öldürülür. Bu aslında öğrenme heyecanıdır.” dedi. Sorunların aslında fırsat da içerdiğini, bu sorunları çözmek için de cesaretimiz olması gerektiğini belirten Ergönül, bunların yanı sıra devamlılık, odaklanmak ve kendine güvenin de bir bilim insanın yetişmesi için önemli olduğuna dikkat çekerek sözlerini tamamladı.

338 4

338 6

338 7

Soru-cevap bölümünün ardından Başkan Prof. Dr. Türkan Uğur Dai, teşekkür ederek toplantıyı sona erdirdi.

338 5


Yazdır