341. TOPLANTI’NIN KONUĞU SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. GÜNER DAĞLI OLDU

341aGaziantepli Öğretim Üyeleri Baltalimanı Grubu’nun 341. toplantısı 15 Aralık Cuma günü İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşti. “Türkiye’nin İlk Tematik Üniversitelerinden Biri: SANKO Üniversitesi” başlıklı konuşması ile SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı’nın konuşmacı olduğu 341. toplantının konukları SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bayram ve Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım ile SANKO Üniversitesi Hastanesi Genel Müdürü Dr. Sermet Kileci idi.

341bGaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile bütün ve şehit ve gazilerimizi sevgi, saygı ve şükranla anarak toplantıyı açan Başkan Prof. Dr. Türkan Uğur Dai Gazianteplilerin sadece kahramanlıkları ile değil nesillerden beri günümüze kadar gelen zengin yerel kültürü ile hemşerilik bağlarıyla iş, spor, sanat dünyasında, siyasette, bürokraside, akademide yetiştirdiği başarılı kişilerle anılan örnek bir marka şehir olduğunu vurguladı. Gaziantep’te hiçbir zaman siyasal ve sınıfsal bir ayrım yapılmadığını, Gaziantepliliğin her zaman, her şeyin üzerinde tutulduğunu, Gaziantep’e özel bu birlik ve beraberlik ruhunun gurur verici olduğunu belirtti.

341c

Konuşmasına Gaziantepli Öğretim Üyeleri arasında olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başlayan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Türkiye’nin ilk tematik üniversitelerinden biri olan SANKO Üniversitesi’nin güçlü bir alt yapıya ve güçlü bir ekibe sahip olduğunu söyledi.

“Üniversitemiz, üstlendiği misyon çerçevesinde, üretken, hızlı ve doğru karar alabilen, yenilikçi, toplumun değişen ihtiyaçlarına cevap verebilen, araştırma becerisi kazanmış, bilgisi ve özgüveni ile üstleneceği sorumlulukları başarıyla yerine getirecek, etik değerler çerçevesinde araştırma yaparak, evrensel bilgi üretimine katkı sağlayan bireyler yetiştirmektedir” diyen Prof. Dr. Dağlı, eğitim-öğretim süreçlerine ilişkin bilgiler verdi.

341d

SANKO Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Hemşirelik Bölümü ayrıca Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi, İlk ve Acil Yardım ile Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programlarının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dağlı, “Alanında en iyi mezunlar vermek için Hemşirelik, Moleküler Tıp, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Biyolojik ve Biyomedikal Bilimler, Tıbbi Biyokimya ile Tıbbi Mikrobiyoloji Tezli Yüksek Lisans Programları ayrıca Biyoistatistik ve Anatomi Doktora Programları ile de öğrencilerimizin yanındayız” şeklinde konuştu.

Üniversitede öğrencilerin toplumsal, kültürel, sosyal, sanatsal ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla kurulan 28 öğrenci kulübü olduğunu ve sosyal faaliyetlerin büyük bölümünün kulüpler tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Dağlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Öğrenci odaklı bir üniversiteyiz. Öğrencilerimize etkin burs ve imkanlar sağlıyoruz. Hazırlık sınıfımız yok, Türkçe eğitim veriyoruz. Fakat Tıp Fakültemiz ’den mezun olan her öğrencimizi TOEFL’da B sınıfında bir sertifika alabilecek düzeyde yetiştiriyoruz.

SANKONUK programıyla yurt dışında yaşayan ve bilim dünyasının önemli kurum veya kuruluşları tarafından çalışmaları ödüle layık görülen Türk bilim insanlarının akademisyenlerimizle, bölgedeki üniversitelerde görev yapan akademisyenlerle, öğrencilerimizle ve halkımızla bir araya gelmelerine olanak sağladık. Bu etkinliğimize pandemi döneminde ara vermek zorunda kaldık. Fakat gerek pandemi döneminde gerekse şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrasında kulüp faaliyetlerimiz devam etti.

341e

2018-2019 akademik yılında Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu, başvuruda bulunduğumuz 6 ana bilim dalında (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, İç Hastalıkları, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Radyoloji) tam yetki ile tıpta uzmanlık eğitimi yetkilendirmesi alındı. 2020-2021 akademik yılında ise 4 ana bilim dalında daha (Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Göz Hastalıkları, Anatomi ve Fizyoloji) tam yetki ile tıpta uzmanlık eğitimi yetkilendirmesi, 2022-2023 akademik yılında ise ek olarak Tıbbi Mikrobiyoloji ve Nöroloji ana bilim dallarında da uzmanlık eğitimi için başvuru yapıldı. Halen 21 uzmanlık öğrencimiz eğitimlerine devam etmektedir.”

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin tüm bölümlerinin akredite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dağlı, Tıp Fakültesi’nin de çalışmalarını bu yıl sonlandıracağı ve akreditasyona başvuru yapacağını belirtti.

Türkiye’de son 8 yıldır yapılan Üniversite Araştırma Laboratuvarı’nın (ÜniAr) 200 üniversitede gerçekleştirdiği, Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) raporunda SANKO Üniversitesinin pek çok kategoride A Plus ve A sıralamasına girdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Dağlı, son iki yıldır ÜniAr tarafından yapılan 2017-2022 yıllarında ülkemizdeki tüm üniversitelerin lisans programlarından mezun olan öğrenciler arasında “Popüler Programların Mezun Memnuniyeti” başlıklı çevrimiçi anketler sonucunda tüm lisans programlarının en üst sırada olduğunu ifade etti.

“2023 yılında 4 öğretim üyemizin ürettiği 5 proje TÜBİTAK tarafından desteklendi” diyen Prof. Dr. Dağlı, konuşmasına şöyle devam etti:

“7 öğretim elemanımızın bilimsel alanda yaptıkları çalışmalar farklı kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görüldü. Bunun yanı sıra Avrupa Kardiyoloji Kongresinde ve Türk Kardiyoloji Kongresinde ilk kez bir öğrenci sözlü sunum yaptı ki bu öğrenciler bizim öğrencilerimiz idi. Üniversitemizi temsilen bu ödülleri almaya hak kazanmaları ve öğrencilerimizin başarıları bizim için gurur kaynağıdır.

a341

Bugüne kadar mezun ettiğimiz 1.566 öğrencimiz, ülkemizin sağlık ordusu saflarında yerlerini aldı. Üniversiteye 2023-2024 eğitim-öğretim yılı kayıt yaptıran 580 öğrenci dahil olmak üzere öğrenim gören toplam 1.728 öğrencimizle, 2 yerleşkede 2 fakülte, 1 enstitü ve 1 meslek yüksekokulu olarak 154 akademik, 93 idari personelimizle eğitim faaliyetlerimize devam ediyoruz.

Bunun yanı sıra Üniversitemizi ülkemizin ve dünyanın saygın eğitim ve bilim yuvalarından biri haline getirmek ve sadece sağlık alanında değil, farklı sektörlerde de katkı sunabilmek amacıyla mevcut programlarımıza ek olarak İşletme Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu kurulması için Yüksek Öğretim Kuruluna yaptığımız başvuru kabul edildi.

Proje süreci tamamlanan, modern ve teknolojik alt yapıya sahip, sosyal, kültürel alanların bulunduğu doğa ile iç içe bir yerleşkede yapılacak kampüsümüzün de yakın tarihte inşaatına başlayacağız. Önümüzdeki yıllarda yeni kampüsümüzde farklı alanlarda da eğitim görecek öğrencilerimizle buluşacak olmanın heyecanı içindeyiz.”

Gaziantep’te, modern bir sağlık merkezinin bulunmayışının getirdiği güçlükleri yaşayan Sani Konukoğlu’nun, 1993 yılında SANKO Üniversitesi Hastanesi'nin temellerini attığını dile getiren Prof. Dr. Dağlı, “SANKO Üniversitesi Hastanesi, tek çatı altında bulundurduğu 600 yatak kapasitesiyle bugün ülkemize kazandırılan en büyük sağlık kuruluşlarından biridir” dedi.

1996 yılından beri ulusal ve uluslararası standartlarda, çağdaş hastane yönetimi anlayışıyla yönetilen SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Üniversitenin kuruluşuyla birlikte bazı fiziksel değişiklikler yapıldığını ve Üniversite Hastanesi vasfını kazanarak 3’üncü basamak hastane olarak hizmet vermeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Dağlı, şu bilgileri paylaştı:

“Üniversitemizin kuruluşuyla birlikte Hastanemizde de derslikler oluşturularak, öğrencilerimizin hizmetine sunuldu. Öğretim üyelerimizin akademik çalışmalarını sağlayacak fiziksel şartlar hazırlandı. Tıp Fakültesi ve uzmanlık öğrencileri için intörn odası ve asistan odaları oluşturuldu. İlk kez Sağlık Bakanlığı onayı ile ilimizde yoğun bakım ünitelerinde görev yapan hemşirelere yönelik sertifikalı eğitim düzenlendi.

Total Parenteral Nütrisyon Ünitesi, Terapötik Aferez Merkezi, Kalp Merkezi, İnme Ünitesi, Yanık Ünitesi gibi çok sayıda ruhsat alındı. Tüp Bebek Merkezi, Kemik İliği Nakil Merkezi, Nükleer Tıp Bölümü, Çocuk Endokrinoloji Bölümü, Romatoloji Bölümü, İyot Tedavi Merkezi, Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi ve Organ Nakil Merkezi gibi yeni bölümler ve merkezler açıldı.

2023 yılının mart ayında Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılarak bölgeye hizmet vermeye başladığımız Kemik İliği Nakil Merkezimizde 3 allojenik nakli, 19 otolog nakli ve 22 kemik iliği nakli yapıldı.

Bunun yanı sıra Organ Nakil Merkezimizde 297 adet canlı donör böbrek nakli, 206 adet kadavra böbrek nakli olmak üzere toplam 503 böbrek nakli, 9 adet canlı donör karaciğer böbrek nakli, 3 adet kadavra donör karaciğer nakli olmak üzere toplam 12 karaciğer nakli gerçekleştirildi. Ayrıca Hastanemiz EECP (Enhanced External Counterpulsation) tedavisinde ülkemizde uygulanan 9 merkezden birisidir.  

Yaşadığımız Covid-19 salgını döneminde A Blok Pandemi Hastanesi haline getirilerek; 2020-2022 yılları arasında 78498 adet PCR testi yapıldı, 3496 adet hasta yatarak tedavi edildi.

Pandemi döneminde olduğu gibi, depremin ilk dakikalarından itibaren toplumun sağlığını korumak ve gereken sağlık desteğini sunabilmek için, SANKO Üniversitesi olarak var gücümüzle çalıştık.

Bu dönemde Gaziantep Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanımız iş birliği ile “Gaziantep Tomurcukları Projesi” hayata geçirildi. Gaziantep’teki depremden etkilenen çocuklara yönelik geliştirilen bu proje ile, özel gereksinimli çocuklar, ebeveynlerini kaybetmiş çocuklar ve depremden zarar gören çocukların tespit edilmesi ile bu çocukların sağlık, eğitim ve psikososyal açıdan değerlendirilerek desteklenmesi en büyük gayemizdi. Bunu sağlamak amacıyla çok sayıda çeşitli etkinlik gerçekleştirildi.

Cumhuriyeti yükseltecek ve yaşatacak gençlerimize destek olmak ve gençlerimizin moral, motivasyon ve rehabilitasyon süreçlerine katkı sağlamak amacıyla paydaşlarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz “Gönül Köprüsü” programıyla da bölgede depremden etkilenen üniversitelerimizin akademisyen ve öğrencilerini, yurt dışında yaşayan Türk bilim insanları ile çevrimiçi toplantılarda bir araya getirildi.

341f

Hastanemizde 474 depremzede hasta acil ve yataklı tedaviye alınarak, 97 depremzede hastamız ameliyat edildi. Şubat ayı sonuna kadar poliklinik hastalarından hiçbir ücret alınmadı. İlk günden itibaren hasta, hasta yakınları ve depremden etkilenen hemşerilerimize hastanenin barınma ve yemek olanaklarından yararlanma imkanı sunuldu.”

Soru-cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Türkan Uğur Dai, 341. toplantıyı sona erdirdi.


Yazdır